Ultradistans, som även kallas ultramaraton, är en löpgren med distanser som är längre än den traditionella maratondistansen 42 195 meter.
Tävlingar arrangeras främst i två olika typer av distanslopp och tidslopp. Du kan läsa mer om de olika typerna här nedanför.
En del tävlingar arrangeras som ett mellanting, det vill säga att loppet är en fastställd sträcka, t. ex. 100 km, men löps på en varvbana som kan vara t. ex. 2,5; 5 eller 7 km lång. Till skillnad från tidsloppen, där resultatet blir det antal meter man löpt, även om man väljer att sluta springa innan tiden har gått ut, måste man löpa hela sträckan för att få ett resultat på dessa varvlopp.
Utöver det finns också en tävlingsform som heter Backyard Ultra där man springer en bana till bara en person återstår.
I nästan alla länder arrangeras något ultradistanslopp.
EM och VM arrangeras på 100 km samt 24 timmar.
I Sverige har 100 km och 24timmartslopp SM-status.
Distanslopp
Distanslopp är lopp där man springer en specifik distans. Det kan vara ett A-B lopp där starten och målgången inte är på samma ställe eller en varvbana på hela eller del av den totala distansen.
De vanligaste distanserna för lopp på väg är 50 och 100 km samt 50 och 100 miles – men distanserna kan vara flera hundra km. Det existerar även etapplopp där en angiven sträcka ska avklaras under ett antal dagar eller veckor.
Traillopp karakteriseras dessutom av ett antal positiva och negativa höjdmeter. (tex: 47 Km – 2100D+/1850D-)
– Fördelen med punkt A till punkt B-lopp är att man får en omväxlande löpning och det kan bli äventyrligt med olika naturupplevelser.
– Nackdelen kan vara en kuperad och bitvis otillgänglig terräng och att man ibland kan få springa ensam under en längre tid.
I vissa lopp behöver man kunna orientera, dvs läsa karta samt själv bära med sig det man behöver äta och dricka, då det kan vara långt emellan kontrollerna.
Inom ultradistans förekommer det ofta på de längre sträckorna att deltagarna växlar mellan löpning och gång. Under ett vanligt maratonlopp kan detta eventuellt tas som ett misslyckande eftersom målsätningen är att avverka sträckan så snabbt som möjligt. Men då distanserna är långa kan det vara taktiskt rätt att lägga in gång i exempelvis uppförsbackar. Det är sällan den som springer snabbast de första fyra milen som står som segrare i ett ultradistanslopp.
Under de längre loppen är det viktigt att få i sig energi. Det brukar serveras sportdryck, läsk, frukter, kex osv. vid kontrollerna på ultradistanslopp. Någon form av varm mat brukar även serveras.
Tidslopp
Tidslopp är lopp där man under en angiven tid ska springa så långt som möjligt.
Dessa lopp går på rundbanor från några 100 meter till någon kilometer. Loppen går ofta i parkliknande områden eller på bana. Det finns även inomhuslopp.
De vanligaste tidsloppen är 6, 12, 24 och 48 timmar samt på 6 dagar.
– Fördelen med tidslopp är att man slipper överraskande terräng samt att man hela tiden har nära till mat och funktionärer samt att man hela tiden har övriga deltagare inom synhåll.
– Nackdelen är att det kan bli lite monotont att springa runt runt.De längre tidsloppen som löps på banor brukar byta löpriktning t. ex. var sjätte timme för att inte snedbelasta kroppen.
Tidslopp kan vara bra för nybörjaren med tanke på att man ständigt är relativt nära övriga deltagare och funktionärer. Man kan få stöd och hjälp snabbt om det behövs.
Backyard Ultra
Har du någonsin tänkt att om bara inte de där snabba löparna kunde springa ifrån dig skulle du slå dem på uthållighet? I ett backyardlopp har du din chans att ta reda på det. Alla löpare kommer att dela ledningen, en gång varje timme. Frustationen som efter timmar av slit sakta börjar förtära snabbfotade löpare när de varje timme blir upphunna av hela starfältet är fascinerande att bevittna.
På ett backyardlopp ska de tävlande springa en sträcka av 6706 meter (4,1666… miles) på mindre än en timme. När sträckan är avklarad kan återstående tid, upp till en hel timme efter starten, användas till återhämtning samt intag av energi och dryck. För sedan, exakt en timme efter starten, går en ny start och samma sträcka ska återigen avverkas. Denna procedur upprepas timme ut och timme in. Tävlingen är slut först när det bara finns en ensam löpare kvar som klarar hela sträckan på utsatt tid. Det är alltså en ”herre på täppantävling” där de tävlande en efter en blir utslagna då de ger upp. En tävlingsform som verkligen visar på vem som vill mest!
Big Backyard Ultra, originalet är sprunget ur huvudet på en man med otvungen ultrakärlek och fascination över människans lust att söka sina egna gränser, Mr Gary Cantrell, i ultrasammanhang kallad Lazarus Lake. Laz är även upphovman till andra geniala äventyr som Last Annual Volunteer State Road Race, A Race For The Ages och Barkley Marathons. Big Backyard Ultra springs på en, som Laz uttrycker det ”candy ass trail”, som finns på hans egen skogsfastighet eller ”gård” i Tennessee. Gården heter the Big Farm efter en av familjens hundar, Big. Därav Big backyard.
Det 4,16666667 miles långa dagvarvet (sträckan summeras därmed upp till 100 miles på 24 timmar…) är en ganska kuperad, stenig och rotbeströdd smal stig inne på skogsfastigheten. Inte så särskilt ”candy ass” alls faktiskt. På natten dras banan dock ut på den böljande asfaltsvägen som skär genom jordbrukslandskapet för att minska risken att löpare försvinner i skogen och för att begränsa antalet stukade fotleder.
Vid varvningen sitter sedan ultrafamiljen och grillar korv som de sköljer ner med något gott, ackompanjerat till de aldrig sinande löparhistorier som sträcker sig ner genom decennier och över alla världsdelar. De löpare som bryter bidrar till den växande skaran kring lägerelden. Det gänget försummar sedan inte en enda chans att försöka psyka ut de ännu aktiva löparna. De lockar och pockar med det sköna stillasittande livet vid brasan där tillgången på mat och dryck aldrig är begränsat…
Backyardkonceptet har nu letat sig ut i världen och bla här i Sverige!
Grundläggande regler:
- Gemensam start varje timme.
- Sträckan som ska klaras per varv är 4,16667 miles (100 miles/24h)
- Hela kroppen ska befinna sig i startfållan när starten går för att få starta ett nytt varv.
- Support får endast mottas mellan fullföljda varv.
- Det som tas med ut på ett varv måste bäras med under hela det varvet.
- Ingen pacing är tillåten.
- Vinnare är den som ensam fullföljer ett helt varv på utsatt tid.